Tomáškova a Novákova hudební Skuteč

Rozhovor s radní Pernicovou

„Tomáškova a Novákova hudební Skuteč si vydobyla své místo na slunci“, říká v rozhovoru pro Skutečské noviny radní Pardubického kraje Ing. Jana Pernicová

Jedním z hostů slavnostního zahájení VIII. ročníku festivalu byla radní Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči. Po skončení představení jsme se jí zeptali jak na její dojmy, tak i na stanoviska kraje ke skutečskému festivalu.

Paní radní, jak na Vás zapůsobilo zahájení festivalu v podobě opery Prodaná nevěsta? Jaké jsou Vaše bezprostřední dojmy z představení?
Jít na Prodanou nevěstu je pro mě vždycky svátek, a myslím že nejen pro mě. Proto jsem moc ráda, že jste ji do programu festivalu zařadili. A konkrétní dojmy z toho představení? Byla jsem potěšena, že se jedná o klasické provedení, s odpovídající výpravou. Ocenila jsem také výborné pěvecké výkony hlavních představitelů, protože mám jisté zkušenosti, že to u některých regionálních operních scén nebývá tak úplně pravidlem.

Pardubický kraj se skutečského festivalu, abych tak řekla, „mateřsky ujal“ až po několika letech. Jaká je koncepce kraje v tomto směru? Spíše podporovat již zavedené akce nebo se orientovat na podporu nově vznikajících?
Tak to bych neřekla. Pardubický kraj podporuje skutečský festival od samého začátku, a to nejen finančně. Nemohu opomenout například osobní přízeň a zaujetí svého kolegy Romana Línka, zařazení V.J. Tomáška i V. Nováka mezi významné rodáky a osobnosti v dokumentu Tvář Pardubického kraje. Každá nová akce si ale musí, jak se říká, vydobýt své místo na slunci, prokázat nejen svou úroveň, ale i schopnost přežití. Tomáškova a Novákova Skuteč to dokázala a Pardubický kraj tak s její podporou musí počítat i do budoucna. Rádi bychom ji podporovali i vyšší částkou, to nám ale současný rozpočet kraje neumožňuje.

Často skloňovaným slovem v případech různých dotačních řízení bývá profesionalita. Jaké znaky by především, podle Vás, měl vykazovat profesionální festival?
V grantovém programu kraje na podporu kulturních aktivit to slovo nenajdete, protože chceme, aby byl co nejvíce otevřen všem aktivitám, na jakékoliv úrovni. Na druhou stranu je pravda, že na odpovídající podporu velkých profesionálních akcí v něm není dostatek peněz. Podle mě by měl mít profesionální festival hlavně jasnou dramaturgii a silný a zkušený organizační štáb. Nezanedbatelné je ale také dostatečné finanční zázemí, bez jasné představy o tom, z čeho to zaplatím, nelze realizovat ani tu nejlepší dramaturgii.

Pokud byste byla v roli programové ředitelky podobného festivalu, na jaká díla byste se orientovala?
To je právě o tom, že si musí pořadatel ujasnit, proč a pro koho festival pořádá. Z mého pohledu by skutečský festival měl zůstat akcí regionálního charakteru, která ze Skutče udělá na několik týdnů centrum hudbymilovných lidí zhruba z okruhu 50 km. Neměl by se snažit konkurovat ani napodobovat např. Smetanovu Litomyšl, ta by podle mě měla zůstat jen jedna.

Bývá obvyklé, že pořádáním a organizací srovnatelných festivalů se zabývá samostatná organizace nebo sdružení. Myslíte, že by se do těchto aktivit měla zapojovat ve větší míře i města a obce?
To sice ano, ale i tyto organizace mají za sebou velkou podporu měst, tedy místní samosprávy. Ať jsou to pořadatelé podobných festivalů v České Třebové, Letohradě nebo i té Smetanovy Litomyšle, stále jsou to organizace, jejichž zřizovatelem nebo zakladatelem je město. Bez toho, aby město chtělo mít na svém území festival klasické hudby, to totiž opravdu nejde.

Z pozice pořadatelů pochopitelně vnímáme, co by bylo možné ještě vylepšit či změnit. Zaregistrovala jste nějaké nedostatky, které případně pokazily Váš výsledný dojem?
Tak teď musím opravdu jen chválit. Jako pořadatelé jste se vypracovali skutečně na vynikající úroveň. Kdybych byla muž, tak bych si možná posteskla, že mi chybí hostesky v minisukních nebo v róbách s hlubokým výstřihem. Ale jsem žena a pokaždé, když přijedu, cítím obrovskou pohostinnost pořadatelů, kterým evidentně záleží na spokojenosti každého návštěvníka, a úžasnou atmosféru festivalu. V takové atmosféře už mi nic nemůže dobrý dojem zkazit. Ale kdybych opravdu musela najít nějakou rezervu, pak bych se v rámci festivalu přimlouvala za nějaký speciální pořad určený dětskému publiku.

A co se Vám naopak líbí na skutečském festivalu nejvíce?
To už jsem vlastně řekla v předchozí odpovědi. Tak si dovolím odbočit od otázky a poděkovat skutečským pořadatelům za obrovské nadšení, se kterým každý ročník připravují. Chtěla bych Vám také popřát šťastnou ruku při volbě programu dalších ročníků, aby vaše úsilí bylo oceněno sály plnými spokojeného obecenstva. A nám všem pak bohatší Pardubický kraj,
protože pak byste se mohli těšit na výraznější finanční podporu i tohoto festivalu.

za rozhovor paní radní Pernicové poděkovala Lenka Balounová

Datum vložení: 30. 3. 2017 13:32